ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ရခိုင္ျပည္နယ္၊
ကရင္ျပည္နယ္၊ မြန္ျပည္နယ္၊ တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ကခ်င္ျပည္နယ္၊
ရွမ္းျပည္နယ္ တို႔တြင္ တညင္းသီးပင္မ်ား ေအာင္ျမင္ ျဖစ္ထြန္း ၾကပါသည္။
တညင္းသီးကို ေမလဆန္းတြင္ စတင္ ခူးဆြတ္
စားသံုးရၿပီး ၾသဂုတ္လကုန္တြင္ တညင္းသီးရာသီ ကုန္သြားပါသည္။ ရွမ္းျပည္နယ္
ေအာင္ပန္းေဒသႏွင့္ ကခ်င္ျပည္နယ္ ျမစ္ႀကီးနား ေဒသထြက္ တညင္းသီးမ်ားမွာ
ေအာက္တိုဘာ၊ ႏိုဝင္ဘာ လအထိ ရရွိေၾကာင္း သိရပါသည္။ တညင္းသီးကို ေနရာေဒသ
အသီးသီးတြင္ ခ်က္ျပဳတ္၍ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုး ၾကပါသည္။ တညင္းသီး
အႏုမ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ငါးပိရည္ျဖင့္ တုိ႔ျမႇဳပ္ စား၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊
ဆားေရစိမ္၍ လည္းေကာင္း၊ မီးဖုတ္၍ လည္းေကာင္း၊ ျပဳတ္ၿပီး ေထာင္းထု၍ ဝက္သား
သံုးထပ္သားျဖင့္ ဆီျပန္ခ်က္၍ ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ တညင္းသီး ရင့္မွည့္၍ ေစးေသာ
တညင္းသီးကို ျပဳတ္ၿပီး ေထာင္းထုကာ အုန္းႏို႔ဆမ္း၍ ေသာ္ လည္း ေကာင္း
နည္းမ်ဳိးစံုျဖင့္ စားေသာက္ၾကသည္။ ထို႔ျပင္ တညင္းသီး အလံုးႀကီးမ်ားကို
ေရဖ်န္း၍ တညင္းဝက္အျဖစ္ အျခမ္းႀကီး မ်ား ျဖစ္လာေအာင္ တစ္လခန္႔ ထားၿပီး
တညင္းဝက္ ျခမ္းမ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ငါးပိရည္ျဖင့္ တို႔ျမႇဳပ္၍ေသာ္
လည္းေကာင္း၊ ဆီႏွင့္ေၾကာ္၍ ႏူးအိလာမွ ငါးပိရည္ျဖင့္ တို႔ျမႇဳပ္၍
ေသာ္လည္းေကာင္း စားသံုးၾကသည္။
တညင္းသီးသည္ စား၍ အရသာရွိေသာ္လည္း
လြန္ၾကဴးေအာင္ စားသံုးလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ ဆီး
မသြားႏိုင္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ ဆီးသြားလွ်င္ ေသြးပါျခင္း၊ ေခါင္းမူး၍
မအီမသာ ျဖစ္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ သတိထား ဆင္ျခင္၍ စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
''တန္ေဆး လြန္ေဘး'' ဆိုသကဲ့သို႔ စည္းကမ္းမဲ့စြာ စားသံုး ပါက အႏၲရာယ္
ရွိႏိုင္ပါသည္။
ကရင္ျပည္နယ္ သံေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕နယ္
လိပ္သိုၿမိဳ႕နယ္ခြဲ အတြင္းရွိ ေက်ာင္းကုန္းေက်းရြာမွ ေဒသခံ ကရင္
အမ်ဳိးသားႀကီး တစ္ဦး၏ ေျပာၾကားခ်က္ အရ တညင္းသီးကို အစားမ်ားလွ်င္
ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အစိမ္း စားလုိက္၊ မီးဖုတ ္ စားလိုက္၊ ျပဳတ္စားလိုက္ႏွင့္
တစ္ေန႔တည္း အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားလွ်င္ေသာ္ လည္းေကာင္း တညင္းသီး
အဆိပ္သင့္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ေဒသအေခၚ (တညင္း ေတာက္ျခင္း)ေၾကာင့္
ဆီးမသြားႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးသြား ေသြးပါျခင္းမ်ား ျဖစ္ပါက ေဆးၿမီးတို အျဖစ္
ၾကက္ေတာင္ပံေမြးကို မီးၿမိႇဳက္၍ရေသာ ျပာျဖင့္ အရက္ (မည္သည့္ အရက္မဆို) ေရာ၍
ေသာက္ပါက ခဏႏွင့္ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း သိရပါသည္။
ေနာက္ တစ္နည္းမွာ တပ္မေတာ္ အၿငိမ္းစား (ဗိုလ္မွဴးအဆင့္) အရာရွိ တစ္ဦး ေျပာၾကားသည္မွာ ''ကြၽန္ေတာ္တို႔
ကရင္ျပည္နယ္ကို စစ္ဆင္ေရး ထြက္တုန္းက ကြၽန္ေတာ့္ တပည့္ေတြ တညင္းသီးကို
ျပဳတ္လိုက္၊ မီးဖုတ္လိုက္နဲ႔ စားတာ မ်ားသြားေတာ့ တညင္းသီး အဆိပ္သင့္ၿပီး
ဆီးမသြားႏိုင္ဘဲ ေအာ္ေန ရတယ္။ ဒါနဲ႔ ေဒသခံ တိုင္းရင္းသား တစ္ဦးက နာနတ္သီး
ထိပ္ပိုင္း အဆူးနဲ႔ အရြက္ခြၽန္ခြၽန္ကို ေထာင္းထုၿပီး သၾကား အနည္းငယ္နဲ႔
ေရာတုိက္လိုက္တာ တစ္နာရီေလာက္နဲ႔ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း သြားတယ္ဗ်ာ'' ဟု ေျပာၾကားေၾကာင္း သိရသည္။
သို႔ျဖစ္ရာ တညင္းသီး အဆိပ္သင့္ျခင္း
(တညင္းေတာက္ျခင္း) ျဖစ္ပါက အထက္ပါ ေဆးၿမီးတိုမ်ားျဖင့္ ကုသ ေပ်ာက္ vကင္း
ႏိုင္ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပ အပ္ပါသည္။ ။
ေဆာင္းပါးရွင္ (ေတာင္ငူ- ေဒးေဒးဖိုး)
ျမ၀တီ
0 comments:
Post a Comment