ေနရာတိုင္းတြင္ အခ်ိန္မေရြး၊ရာသီမေရြး
ထြက္ရွိ ေနေသာ သီးႏွံမွာ ဘူးသီးပင္ ျဖစ္သည္။ လူမ်ဳိးမေရြး၊ ဘာသာမေရြး၊
ဆင္းရဲခ်မ္းသာ မေရြး စားသံုးႏိုင္ေသာ ဘူးသီးကို ဘူးသီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ဘူးသီး
ဟင္းခ်ဳိ၊ ဘူးသီး ငါးေပါင္းေၾကာ္၊ ဘူးသီးဟင္းခါး စသည္ျဖင့္ ခ်က္စားၾက သည္။
ေၾကာ္စားၾကသည္။
ဘူးသီးပင္ကို အစိမ္းမ်ဳိး၊ အျဖဴမ်ဳိး၊
အစိမ္းႏွင့္ အျဖဴ ကြက္က်ားမ်ဳိး ဟူ၍ ခြဲျခားၾကသည္။ အသီး၏ ပုံသဏၭာန္က
ေနရာေဒသ ေျမအေနအထား အရ ဘူးသပိတ္၊ ဘူးလည္လွ၊ ဘူးရွည္စက၊ ဘူးရွည္၊
ဘူးေရမႈတ္ႏွင့္ ဘူးခါးသီး ဟူ၍ ကြဲျပားေနသည္။
ဘူးခါးသီးက ခါးေသာ အရသာ ရွိသည္။
ဘူးခါးသီး၏ အသားကို ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳၿပီး အခြံကို ေရဘူး၊ မီးဖိုေခ်ာင္
ပစၥည္း ထည့္ရန္ခြက္၊ ေဖာ့အျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။
ဘူးပင္ကို ေနရာ ေဒသတိုင္းတြင္
စိုက္ပ်ဳိးရန္ လြယ္ကူပါသည္။ ဘူးေစ့ကို ေရတြင္ တစ္ရက္ၾကာမွ် စိမ္ၿပီး
ေျမေဆြး၊ သစ္ရြက္ေဆြး တို႔တြင္ က်င္းျပဳလုပ္၍ အေပၚယံ ေျမေဆြး
ပါးပါးျပန္အုပ္၊ ေရေလာင္းထားရသည္။ ဘူးပင္မွ အၫြန္႔ထြက္၍ ေပါက္ေသာ အခါ
အျမစ္ရင္းတြင္ ေကာက္႐ိုးေဆြးမ်ား အုပ္ေပးရသည္။ ဘူးပင္၏ အျမစ္ကို ေျမက်ပ္
မသြားေစရန္ ေျမဆြ ေပးရသည္။ သဲႏုေျမ၊ သစ္ရြက္ေဆြးေျမတို႔ ေရာစပ္ေသာ ေျမ၌
စိုက္ပ်ဳိးက ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။ ဘူးျမစ္ က်ယ္က်ယ္ ေပါက္ႏုိင္ေအာင္
ေရေလာင္း ေပးရသည္။ ေျမဆီ ဓာတ္ေျမၾသဇာ သံုးရသည္။ အရြက္ႏွင့္ အပင္ကို
အားျပဳေစေသာ သာကူ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ေကြၽးရသည္။ အသီးသီး ခ်ိန္၌ ဘူးပြင့္
အဖိုပြင့္မ်ား ပြင့္လာပါက စူပါ ေဖာ့စဖိတ္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ေကြၽးရသည္။
ဘူးပင္စိုက္ရာ ေျမသည္ ကုန္းျမင့္ ေရဝပ္ေဒသ
ျဖစ္ရမည္။ သစ္သားေပါင္တြင္ ေျမေဆြးထည့္၍ သဲဆတူ ေရာစပ္ၿပီး ဘူးခင္း
ျပဳလုပ္ရသည္။ ျမန္မာ့ ဟင္းလ်ာ ဘူးသီး ဘူးသီးအခ်ဳိႏွင့္ အခါးဟူ၍
ႏွစ္မ်ဳိးခြဲျခားၾကသည္။ အရသာႏွင့္ စြမ္းရည္ကို မူတည္၍ ဘူးသီးကို ေဆးပညာ
မွတ္တမ္း ျပဳစုၾကသည္။ အိမ္ရွင္မမ်ား စိတ္ႀကိဳက္ ေတြ႕ၿပီး မိသားစု အားလံုး
ခံတြင္းေတြ႕ေစေသာ အစာ အာဟာရ ျဖစ္သည္။ အေသြးအေရာင္ ကြဲျပား ေသာ္လည္း
ဂုဏ္သတၱိမွာမူ အတူတူပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ဘူးသီးပင္မွ အသီးႏွင့္ အရြက္ႏွစ္မ်ဳိး
စလံုး အသံုးဝင္သည္။ ခ်ဳိသည္။ ဆိမ့္သည္။ ေအးသည္။ ေလကို ပြားေစသည္။ ႏွလံုးကို
အက်ဳိးျပဳသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားကို အေထာက္အပ့ံ ျဖစ္ေစသည္။
သည္းေျခေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါ၊ သလိပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါ မ်ားကို
ေျပေပ်ာက္ ေစႏိုင္စြမ္းသည္။ ဘူးပင္ကို စားပင္အျဖစ္ ေက်းလက္ ေဒသမ်ားတြင္
စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။
ဘူးခါးသီးက ဘူးပင္ ကဲ့သုိ႔
ႏြယ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ အသီးလံုးသည္။ အသီးအရြယ္မွာ အညႇာဘက္သို႔ ေသးသြားသည္။
အရြက္မ်ား ေဝျဖာသည္။ ဘူးခါးသီးက အသီးကို သံုးရသည္။ ခါးေသာ အရသာ၊ ေအးေသာ
အရသာတို႔ျဖင့္ ႏွလံုးကို အက်ဳိးျပဳသည္။ ေလကို ပယ္ဖ်က္ ေစတတ္သည္။
အန္ေစတတ္သည္။ သည္းေျခကို ႏိုင္သည္။ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနာ၊ ေဖာေရာင္၊
အနာေပါက္၊ အဆိပ္သင့္ျခင္း တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္စြမ္းသည္။
အေအးဓာတ္ကို ေဆာင္ေသာ အေအးစာ ဘူးသီးကို
ျမန္မာတို႔ ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကသည္။ အလွဴ မဂၤလာ ပြဲထုိင္မ်ားတြင္ ဘူးသီး အခ်ဥ္ရည္၊
ဘူးသီး ဟင္းခ်ဳိတို႔က ခံတြင္းေတြ႕ေစေသာ ဟင္းရည္ေသာက္ျဖစ္သည္။ ဘူးသီးသည္
အစာကို ေၾကေစျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ ဦးေႏွာက္၊ အသည္း
ႏွလံုး ကို အားျဖစ္ ေစျခင္း၊ ဆီးကို ရႊင္ေစျခင္း၊ ေသြးပူေသြးဆူသည့္
ေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္း ေစျခင္းႏွင့္ ဆီးပူေညာင္းက် ေရာဂါကို သက္သာ ေပ်ာက္
ကင္း ေစျခင္း စသည့္ အာနိသင္ အစြမ္းသတၱိ ရွိသည္။ အစာအိမ္ကို
ဝမ္းမီးေတာက္ေစသည္။ ရင္ေခ်ာင္သည္။ ဆီးဝမ္းေလကို ထုတ္ပယ္သည္။ ဘူးျမစ္ကို
စင္းၿပီး ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ထည့္၍ စိမ္ေဆးအျဖစ္ စမံုမ်ဳိးငါးပါး၊ ဆားပုပ္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ၿပီး က်ဳိေသာက္ပါက ေလကိုႏိုင္သည္။လူ႔ခႏၶာကိုယ္
က်န္းမာေရးတြင္ ေခါင္းကိုက္ ေဝဒနာ ခံစားေနရ သူမ်ားအား ဘူးသီးစိမ္း အဖတ္ကို
ဓားျဖင့္လွီး၍ နဖူးေပၚတြင္ တင္ထားပါက ေဝဒနာ ေပ်ာက္ ကင္းႏိုင္သည္။
အဆိပ္ရွိေသာ ကင္းကိုက္လွ်င္ ဒဏ္ရာတြင္ ဘူးသီး အတြင္းသားကို ႀကိတ္ေျခ၍
အံုေပးက ေဝဒနာ ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္သည္။ ဘူးသီး အတြင္းသားကို အရည္ညႇစ္ၿပီး
ေသာက္ပါက အဆိပ္ကို ေျပေပ်ာက္ ေစႏုိင္စြမ္းသည္။ ဘူးသီး၏ အတြင္း အသား
အနည္းငယ္ကို လွီး၍ မီးဖိုေပၚ တင္ထားၿပီး အနည္းငယ္ ပူေႏြးလာက သည္းေျခ၌
ကပ္ထားလွ်င္ သည္းေျခနာကို ေျပေပ်ာက္ ေစႏုိင္စြမ္းသည္။ ျမန္မာ
အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ပါက ဘူးသီး အတြင္းသား တစ္ဆယ္ က်ပ္သားကို
သၾကားျဖင့္ ယိုထုိးၿပီး စားသံုးပါက က်န္းမာေသာ ရင္ေသြးကို ေမြးဖြား
ႏုိင္စြမ္းသည္။
ဘူးသီး တစ္လံုးလွ်င္ ဘူးေစ့ ၃ဝဝ
ခန္႔ပါသည္။ ဘူးေစ့မ်ားကို ၁ဝ ေစ့၊ ၁၅ ေစ့ ခန္႔ ပလတ္စတစ္ျဖင့္ ထုပ္၍
ဘူးေစ့မ်ဳိးကို ေရာင္းႏိုင္သည္။ ဘူးပင္ေပါက္ ပ်ဳိးပင္မ်ား ကိုလည္း
တစ္ပင္ခ်င္း ပ်ဳိးယူ ေရာင္းခ် ႏိုင္ပါေသးသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အေစ့၊
အပင္ေပါက္ႏွင့္ အသီး သံုးမ်ဳိး ခြဲျခား၍ ေရာင္းခ်ႏိုင္ေသာ ဘူးပင္ကို
စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ဳိး၍ ေဆးဖက္ဝင္ ဘူးသီး စိုက္ပ်ဳိးျခင္းျဖင့္ အိမ္တြင္း
ဝင္ေငြမ်ား ရႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ပါးလိုက္ရပါသည္။
0 comments:
Post a Comment